Avslag om sänkt hastighet på Fjärestadsvägen 11 juni 2022 29 juli 2022 Filip Bengtsson

Den 8 juni avslog Länsstyrelsen i Skåne län vår ansökan om sänkt hastighetsbegränsning på Fjärestadsvägen genom byn. Här följer deras beslut i sin helhet, ärendet har diarienummer 258-12349-2022.

Det gäller Fjärestadsvägen (1367) mellan Norra Vallåkravägen (1248) och Attarpsvägen (21788).

Beslut

Länsstyrelsen meddelar inte lokala trafikföreskrifter om sänkt hastighetsbegränsning på väg 1367 mellan väg 1248 och enskilda vägen 21788, Helsingborgs kommun.

Redogörelse för ärendet

Fjärestads intresseförening har föreslagit att Länsstyrelsen ska meddela lokala trafikföreskrifter om sänkt hastighetsbegränsning på väg 1367 mellan väg 1248 och enskilda vägen 21788 i Helsingborgs kommun.

Länsstyrelsen har tagit del av de skäl som åberopats, vilka samtliga bedöms grunda sig på hänsyn till trafiksäkerheten. Länsstyrelsen har nyligen utrett hela den aktuella vägsträckan (diarienummer 258-38455-2021). Detta skedde efter att Länsstyrelsen mottagit ett förslag om sänkt hastighetsbegränsning. Länsstyrelsen översände förslaget för yttrande till Trafikverket som avstyrkte förslaget.

Fjärestads intresseförening har genom underrättelse daterad den 21 april 2022 lämnats tillfälle till yttrande över Trafikverkets svar. Länsstyrelsen har tagit del av insänt yttrande vilket inkom till Länsstyrelsen den 6 maj 2022.

Skäl för beslut

Aktuell vägsträcka ligger inte inom sådant område som kommunen förklarat vara tättbebyggt område. Utom tättbebyggt område får fordon inte föras med högre hastighet än 70 kilometer i timmen (bashastighet). Om det är motiverat av hänsyn till trafiksäkerheten, framkomligheten eller miljön får länsstyrelsen besluta om en lägre hastighet. Se 3 kap 17 § samt 10 kap 1 § andra stycket 3 och 15 trafikförordningen (1998:1276).

Av trafikförordningen framgår, som grundläggande varsamhetsregler, att en trafikant ska för att undvika trafikolyckor iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna på platsen. Särskild hänsyn ska visas mot bland annat barn och äldre liksom de som bor eller uppehåller sig vid vägen. Av trafikförordningen framgår även att ett fordons hastighet ska anpassas till vad trafiksäkerheten kräver. Hänsyn ska tas till väg-, terräng-, väderleks- och siktförhållandena, fordonets skick och belastning samt trafikförhållandena i övrigt. Hastigheten får aldrig vara högre än att föraren behåller kontrollen över fordonet och kan stanna det på den del av vägen eller terrängen som han eller hon kan överblicka och framför varje hinder som går att förutse. Föraren ska därför, oavsett vilken övre formell fartgräns som gäller, hålla en med hänsyn till omständigheterna tillräckligt låg hastighet då fordonet närmar sig till exempel barn som uppehåller sig på eller bredvid vägen.

Transportstyrelsen har i beslut (TSV 2021-6062) uttalat följande:

Vägnätet i landet har en mycket skiftande standard vilket innebär att det finns många vägsträckor som av olika skäl inte är lämpade för den hastighet som föreskrivits som den högsta tillåtna. Det innebär att oavsett vilken hastighet som är den högsta tillåtna för vägen finns det ett ansvar för den enskilde föraren att anpassa fordonets hastighet utifrån de varsamhetsregler som redogjorts för ovan. Det finns dock situationer där föraren kan ha svårigheter att göra denna bedömning. Detta kan vara dolda förhållanden eller förhållanden som kan missbedömas. Enbart det förhållandet att en vägsträcka är krokig, smal och har begränsad sikt utgör däremot inte tillräckliga skäl att genom lokala trafikföreskrifter meddela särskilda trafikregler om lägre hastighet än bashastigheten.

Som redogjorts för ovan har Länsstyrelsen tidigare utrett vägsträckan. Några nya omständigheter, som motiverar en annan bedömning än vid tidigare utredning, har inte framkommit i det nu aktuella ärendet.

Att fordonsförare kör för fort eller ovarsamt är ett allvarligt trafiksäkerhetsproblem, men det är inget skäl i sig för att sänka hastighetsbegränsningen. Oavsett vilken hastighetsbegränsning som gäller så får trafikanten inte köra fortare än vad trafiksituationen medger. Det är Polismyndighetens uppgift att bevaka att gällande hastighetsbegränsningar och övriga trafikregler följs.

Det förhållandet att hastighetsbegränsning har beslutats på, enligt er uppfattning, andra liknande vägsträckor påverkar inte Länsstyrelsens bedömning. Varje ärende prövas utifrån de förhållanden som råder på just den platsen.

Med beaktande av de uppgifter om förhållandena på platsen som framkommer av underlaget i ärendet, gör Länsstyrelsen följande bedömning. Förhållandena på platsen motiverar inte en sänkt hastighetsbegränsning då de inte avviker från vad som kan anses normalt för en väg där 70 kilometer i timmen är den högsta tillåtna hastigheten. Förhållandena är vidare sådana att en hastighetsanpassning bör kunna ske utifrån de allmänna varsamhetsreglerna i trafikförordningen. Mot denna bakgrund gör Länsstyrelsen bedömningen att det inte finns skäl att meddela lokala trafikföreskrifter om sänkt hastighetsbegränsning.